wtorek, 17 stycznia 2012

Rolada z nadzieniem serowym


Witam. Dzisiaj moja wersja przepisu slodka-i-kwasna. Zamiast serowych bułeczek, ja zrobiłam roladę z serowym nadzieniem. Robiłam ją z połowy porcji podanej w przepisie na bułeczki, i do tego oczywiście zapomniałam o maśle...

Składniki:
Ciasto
500 g mąki
¼ szklanki cukru
Cukier wanilinowy
5 dkg drożdży
2 jajka (1 całe i 1 żółtko)
200 ml mleka
Szczypta soli
Masa serowa
Kostka białego sera
2 jajka (1 całe i 1 żółtko)
½ szklanki cukru
Cukier wanilinowy
Olejek migdałowy
Opakowanie rodzynek
Wykonanie:
Wykonanie jest podobne do drożdżowych rogalików.
1. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli.

2. Mleko podgrzać z tłuszczem. Ma być lekko podgrzane, nie gorące.

3. Drożdże rozrobić z cukrem i cukrem wanilinowym. Można dolać do tego trochę ciepłego mleka, drożdże szybciej się rozpuszczą.

4. Mleko wlać do shakera, jeśli ktoś go nie posiada, do miseczki, dodać jedno całe jajko oraz żółtko z drugiego (białko potrzebne w dalszej części) i roztrzepać. Dolać rozpuszczone drożdże i delikatnie rozmieszać.

5. Mieszankę wlać do mąki i wymieszać. W razie potrzeby można dosypać mąki lub mleka. Ciasto nie powinno być twarde. Następnie przykryte ściereczką ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca, można też wsadzić miseczkę do ciepłej wody.

6. W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotujemy sobie nadzienie. W tym celu do miski dajemy rozgnieciony ser, jajka, cukier, cukier wanilinowy i olejek migdałowy (wystarczy połowa porcji, ja dałam cały i był bardzo mocno wyczuwalny). Całość miksujemy za pomocą miksera i kiedy masa będzie już jednolita dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy.

7. Kiedy ciasto urośnie, podzielić je na dwie części i jedną z nich przenieść na stolnicę posypaną mąką. Ciasto będzie klejące, więc należy stolnicę i ręce oprószyć mąką. Ciasto rozwałkowujemy na średniej grubości prostokąt.

8. Na ciasto nakładamy naszą masę serową, pamiętając, żeby zostawić wolne brzegi, żeby masa nie wypływała w czasie pieczenia.

9. Ciasto zwijamy delikatnie w rulon.

10.  Oba końce rolady upychamy do środka, żeby masa nie wypłynęła w czasie pieczenia.

11. Roladę delikatnie przenosimy na blaszkę i zajmujemy się drugą częścią ciasta.

12. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30-40 minut. Jeśli używacie funkcji pieczenia z termo obiegiem, rolady upieką się szybciej i należy sprawdzać je co chwilę, żeby nie zrobiły się brązowe lub czarne przedwcześnie. Po upieczeniu proponuję rozciąć jedną z rolad i sprawdzić czy ciasto w środku jest upieczone.

Roladę z nadzieniem serowym piekłam po raz pierwszy. Miałam chwilę wolnego czasu i resztki drożdży po ostatnich rogalikach, więc doszłam do wniosku, że mogę miło i kreatywnie spędzić wieczór. Oczywiście rolady mi pękły i odrobina masy wyciekła, jednak nie było jej wiele. Według mnie przepis slodka-i-kwasna jest bardzo dobry, mi, jak i mojej współlokatorce rolada bardzo smakuje.
Pozdrawiam serdecznie

1 komentarz: