poniedziałek, 16 stycznia 2012

Drożdżowe rogaliki z marmoladą



Składniki:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
Cukier wanilinowy
5 dkg drożdży
2 jajka (1 całe i 1 żółtko)
200 ml mleka
2 łyżki oleju kukurydzianego
Szczypta soli

Wykonanie:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli.

2. Mleko podgrzać z tłuszczem. Ma być lekko podgrzane, nie gorące.

3. Drożdże rozrobić z cukrem i cukrem wanilinowym. Można dolać do tego trochę ciepłego mleka, drożdże szybciej się rozpuszczą.

4. Mleko wlać do shakera, jeśli ktoś go nie posiada, do miseczki, dodać jedno całe jajko oraz żółtko z drugiego (białko potrzebne w dalszej części) i roztrzepać. Dolać rozpuszczone drożdże i delikatnie rozmieszać.

5. Mieszankę wlać do mąki i wymieszać. W razie potrzeby można dosypać mąki lub mleka. Ciasto nie powinno być twarde. Następnie przykryte ściereczką ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca, można też wsadzić miseczkę do ciepłej wody.

6. Kiedy ciasto urośnie, podzielić je na dwie części i jedną z nich przenieść na stolnicę posypaną mąką. Ciasto będzie klejące, więc należy stolnicę i ręce oprószyć mąką. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie koło, może mieć około 0,5 cm grubości.

7. Rozwałkowane ciasto kroimy na dwanaście trójkątów (najpierw cięcia czerwone, później zielone).

8. Na każdy trójkącik, z tej szerszej strony, nakładamy porcję marmolady. W zależności od wielkości trójkąta, nakładamy jej więcej lub mniej. Ja dawałam po mniej więcej łyżeczce.

9. Teraz chwytamy za ten szerszy koniec trójkąta i przykrywamy nim marmoladę. Palcami przyciskamy ciasto dookoła marmolady tak, aby w trakcie pieczenia nadzienie nam nie wypłynęło. Następnie zwijamy trójkącik od szerszego końca, do tego cienkiego.

10. Tak przygotowane rogaliki układamy na wysmarowanej masłem blaszce do pieczenia tak, aby nie stykały się ze sobą, ponieważ ciasto w piekarniku urośnie i rogaliki mogłyby się połączyć. Wszystkie rogaliki smarujemy białkiem, które wcześniej odłożyliśmy w taki sposób, żeby zakryło całą powierzchnię i rogaliki nie były białe od mąki.

11. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30-40 minut. Jeśli używacie funkcji pieczenia z termo obiegiem, rogaliki upieką się szybciej i należy sprawdzać je co chwilę, żeby nie zrobiły się brązowe lub czarne przedwcześnie.

12. W czasie pieczenia przygotowujemy drugą porcję ciasta, w taki sam sposób, jak wcześniejsze.

Mam nadzieję, że zachęciłam was do wypróbowania tego przepisu. Jak widać, przygotowanie tych rogalików wcale nie jest takie trudne, a mogę szczerze powiedzieć, że efekt jest bardzo zadowalający. Rogaliki nadają się na szybką przekąskę, śniadanie czy drugie śniadanie do szkoły. Według mnie są pyszne.
Pozdrawiam serdecznie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz